En iyi Tarafı otomobil
Wiki Article
Otomobilin zamanı
Otomobilin zamanı, 19. yüzyılda erke kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla adım atar ve huluskâr yanmalı motorlarda yer yağıün kullanılmasıyla devam paha. Günümüzde dalgalı erke kaynakları ile çaldatmaışan otomobillerin üretilmesi dair çkırmızıışmalar takat nailtır.
Makine, ortaya çıkışından itibaren gelişmiş ülkelerde ölümlü ve sıklet taşımacılığı dair anne erişim aracı olarak kendini akseptans ettirmiş ve otomotiv endüstrisi II. Cihan Savaşı'ndan sonra en içli endüstri kollarından birisi olmuşdolaşma. Cihan üzerinde 1907 yılında 250.000 olan makine adetsı, 1914'te Ford Biçim T'nin ortaya çıkışıyla 500.000'e ulaşmış, II. Dünya Savaşı'ndan elden önce bu sayı 50 milyonun üzerine çıkmıştır. Savaşın peşi sıra güzeşte otuz sene muhtevaindeyse makine adetsı madunı sıkına çıkarak 1975 yılında 300 milyona ulaşmıştır. Cihan üzerinde bülten otomobil üretimi 2007 senesinde 70 milyonu cemaziyelevveltir.
Makine hiçbir bir eş aracılığıyla bulunmamış ve kestirmece didar sene boyunca dünyanın dört bir yanında ortaya çıdem buluşların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. çağdaş otomobilin ortaya çıkışının kestirmece 100.000 patent çalımı sonrasında gerçekleştiği kestirim edilmektedir.
Otomobil ulaşımda bir çığır heveslitı ve bireylerin mekân ile olan ilişkileri başta yetişmek üzere dip içtimai bileğustalıkikliklere münasebet başüstüne. Soylu erki ve kültürel ilişkilerin gelişmesini kolaylaştırmakla kalmayıp yollar, otoyollar ve park yerleri üzere yeni altyapıların vüruttirilmesi ve oluşmasına yöntem heveslitı. Tüketim nesnesi olarak görülmesiyle yan yana yeni bir evrensel kültüre yapı taşı başüstüne ve sanayileşmiş ülkelerdeki ailelerin gündelik yaşamı ciğerin eğer olmazsa imkânsız bir aralıkç olarak yerini aldı.
Otomobilin toplumsal ömür üzerindeki etkileri her saat ağız dalaşı konusu olmuştur. Yaygınlaşdamızlık sarrafiyeladığı 1920'lerden beri çaşama üzerinde (yenilenemeyen erke kaynaklarının kullanılması, sakatlık sonucu ölüm yüzdesinin artması, kirliliğe sırat harisması) ve içtimai hayat üzerinde (bireyselliğin artması, obezite, çbasamak düzeninin değmeselemesi) olan etkileri hasebiyle eleştirilerin odağı haline olmuşdolaşma, ayrıca makine tasarrufının artmasıyla omuz omuza şehir ortamında tramvay ve şehirlerarası katar kullanımının önemli oranda azalmasına sebep olmuşdolaşma.
20. asırın sonları ve 21. yüzyılın başlarında önemli yer yağı krizleri ile zıtlaşan otomobilin önsında yer yağıün kaçınılmaz azalması, global ısınma ve endüstrinin genelinde uygulanan kirlilik yaratan gazların emisyonları üzerindeki kısıtlamalar kadar problemler bulunmaktadır. Bunların üzerine 2007 - 2009 yılları arasında yaşanan ve makine endüstrisini içten etkileyen global mal krizi de eklenmiş, bu kriz önemli kürevi otomotiv gruplarına ağırbaşlı zorluklar yaşatmıştır.
Makine Makine şehir midei ve şehir dışı karayollarında, ölümlü naklinde kullanılan bizatihi tahrikli fasılaç, aracılık. Otomobil, gücünü; buhar, çarpıcılık, gaz yağı, petrol üzere erke kaynaklarından temin paha. En çok kullanılan güç üreticisi petrol ile çaldatmaışan huluskâr yanmalı motorlardır.
Çok sayıda âdem evladı nâkil vasıtalara otobüs, ticari maksatla gaile taşıyan vasıtalara ise kamyon denir. Sıvı yüklük haiz tankerler ve tarımsal gayelerle kullanılan traktörler de bizatihi tahrikli vasıtalardır. Ama makine denilince akla, en lüks altı şahsiyet haiz ufak tefek vasıtalar gelir. Otomobile, sarf maksadına bakarak, binek arabası ve göçüm bile denir.
Otomobilin bulunuşu ve dizi imalatına geçilmesiyle insanoğluın yaşayışında ekonomik ve içtimai tebeddülat meydana gelmiştir. Makine üretimiyle çelik, cam, sentetik maddeler, dokuma, kimya ve yer yağı sanayiinde vürutmeler başüstüne. Birfena parçadan meydana gelen otomobilin satış, bakım, onarma mesleklerini yürüten servisler, garajlar, galeriler açıldı. Bu arada hayvan gücüyle çdüzenışan birokkalı anahtar ortadan kalktı. Otomobilin yaygınlaşması, yolların şeklini de bileğhizmettirdi. Birbirini kesmeyen kusursuz asfalt yollar ve güreşçi köprüsüler, tüneller inşa edildi.
Otomobilin bulunuşu
Otomobilin bulunuşu 200 sene öncesine dayanır. Kendi gücüyle eylem fail bir vasıta düşüncesi, 18. yüzyılda makina çağının ilerlemesiyle gerçekleşti. İlk olarak 1705 senesinde İngiliz Thomas Newcomen ve 1760 senesinde James Watt, uyuşturucu ocaklarında kullanılmak üzere, buharla çallıkışan makinaları yaptılar. 1801 senesinde ise İngiliz Richard Trevithick, buharla tahrikli ilk otomobili tatbikata koydu. Buhar elde edilmesi balaban hacim ve işçilik istediğinden, elan tatbikî çözümler üzerinde çaldatmaışmalar mebdeladı. 1860 senesinde Alman August Otto, havagazı ile çkızılışan otomobili, 1886 senesinde ise Alman Gottlieb Daimler ve Karl Benz aynı anda ayrı ayrı dört zamanlı benzinli motoru buldular. Otomobilin 1900 ile 1960 ortada vürutmeleriyse henüz çok Kul'bile evet. Otomobildeki önemli vürutmeler; batarya ile ilk hareket, coşkunlukleme sistemi, karbüratör, süspansiyon sistemleri, fren hidrolik sistemleri, difransiyel ve fazlaü arttıran gayrı ilavelerdir. 1908 senesinde Henry Ford, otomobil imalinde seri imalat metodunu ortaya koyarak, süratli bir şekilde otomobil istihsalini arttırdı. Adetsı arttıkça fiyatlarda düşme olduğu derunin, otomobil herkesin mevla olabileceği bir nakil vasıtası haline geldi.
Makine türleri
Makine talebinde enseış, çeşitli firmaların muaddel özelliklerde makine üretmesine minval açtı. İkinci Cihan Savaşından sonrasında kalite, itimat, sürat, yöntem özelliklerin vürutmesi indinde otomobil üretimi bile enseış gösterdi. Dünya üzerinde ismini duyuran en makro otomobil firmaları olarak Kul'bile Ford, Buick, Oldsmobile, Cadillac, Chevrolet; Almanya'da Mercedes-Benz, BMW, Opel, Volkswagen; Fransa'da Renault, Citroen, Peugeot; İtalya'da Fiat, Alfa, Romeo, Ferrari; Kore'de Kia, Hundai; Japonya'da Datsun, Mazda, Nissan, Toyota, Subaru, İsuzu, Mitsubushi, Suzuki bilinir; Rusya'da makine üretimi azdır. Moskvich bellik makine, çok pahalı başüstüneğu kucakin az satılmaktaydı. 1966'da İtalyan Fiat patentiyle makine üretimine saksıladı. Rusya, Renault firması ile 1966 senesinde kavil yaptı ve Moskvich otomobilini yeni baştan düzenleyip piyasaya sürdü. Günümüzde Lada bellik otomobilleri piyasada şöhretlitır.
Otomobildeki sistemler
Modern bir otomobilin esas sistemleri, güç üretim sistemi, güç aktarma sistemi, şase ve karoserdir.
Otomobilde güç, motordan elde edilir. Motor, yakacak çekicilik karışımlı otomobil kimyevi enerjiyi yakmak suretiyle mekanik enerjiye çevirir. Bu enerjiyi yarar bir kavrama ve dişli donanım vasıtalığı ile tekerleklere iletir. Motor ısısı, akarsu veya atmosfer soğutması ile muayene edilir. Otomobilin hükümı motora giren yakacak-albeni karışımının artması ile artar. Otomobilin devirleri yönelteç ve difransiyel sistemi aracılığı ile esenlanır. Durma çalışmalemi tekerlek kampanalarına frenleme yapmış oldurmakla sağlanır. Otomobilde geçmiş kalan aksam, zorlamasız kullanma, gösteriş ve emniyetle ilgilidir.
Makine motoru
Bulunan makine motorlarının gücü 45 ile 425 HP (beygir gücü) arasında değişir. Yarış otomobillerinde bu güç elan da arttırılmıştır. Motorlar dört zamanlı olup, 4, 6, 8 silindirli mümkün. Motorun esas aksamı silindir, piston, piston kolu, sübaplar ve krank şafttır. Pistonların silindir bâtınindeki dikey hareketleri krank şaftta eksenel dönüşe çevrilir (Bkz. Motor). Piston, silindir süresince tutum ettiği karınin, maden metale sürter. Motorun sair aksamındaki mekanik sürtünmeleri azaltmak bağırsakin motor, yağlama sistemiyle devamlı yağlanır. Bir otomobil motoru yaklaşık 3-4 litre yağ allıkır. Yağın rahatışkanlığı, motor cinsine gereğince yaz ve kış farklı kullanılır. Yağlama sistemi çok çallıkışmazsa motor pistonu, piston kanat yatağı, krank şaft yatakları çizilerek bozulur. Neticede motor hasar görür.